Luftfugtighed 101

Luftfugtigheden er afhængig af mange udefrakommende faktorer. Derfor er det vigtigt at du holder øje med at luftfugtigheden ligger mellem 45-55% (RH) der hvor du opbevarer din guitar.

Luftfugtighed og din guitar

Træ er et organisk materiale. Det betyder at din guitar vil optage eller frigive fugt, afhængig af det miljø den befinder sig i. Når det sker, ændrer din guitars form og størrelse sig en smule. Selvom ændringen i størrelse og form er meget lille, er det dog nok til at skabe problemer fremadrettet.

Når din guitar frigiver fugt “skrumper” den, hvilket giver anledning til sprækker og ustabile samlinger. Når den omvendt optager fugt “vokser” den, og skubber samlingerne fra hinanden. Da guitaren i sin tid blev bygget, blev høj fugtighed og temperatur brugt til at bøje træet på plads. Så det giver god mening at udsving i fugtighed og temperatur også kan forårsage skade.

Lyden af din guitar ændres også afhængig af træets fugtighed. Forestil dig lyden af at slå på et stykke nyfældet træ, kontra lyden af et stue-tørt stykke brænde. Udsvinget er selvfølgelig ikke så stort. Men eksemplet giver en god forståelse af hvorfor lyden, der bliver skabt i guitarens krop, ændres i forbindelse med høj/lav fugtighed.

Sommer vs. Vinter?

Skift i årstiderne betyder, at du skal holde ekstra øje med at din guitar er sund og rask. Ligesom os mennesker ændres guitarens behov sig alt efter hvilket miljø den opholder sig i. Vinteren i Danmark er oftest en kold og mørk affære. Mørket er guitaren heldigvis ligeglad med, men de store udsving i temperatur og luftfugtighed kan skabe problemer. Med den lave temperatur kommer den lave luftfugtighed. Og på en vinterdag med godt drøn på radiatoren vil luftfugtigheden sænke sig i en sådan grad, at det kan være nødvendigt at tilføre fugt til din guitar. Har du brændeovn, gulvvarme eller andre varmekilder der giver tør luft, er du nødt til at være ekstra opmærksom.

I sommerperioden har vi som regel ikke de store problemer, da luftfugtigheden er betydeligt højere.
Man kan med fordel investere i et kalibrerbart hygrometer, der hele tiden viser luftfugtigheden.

Rob fra Boveda viser hvordan man bruger deres tovejssystem

Sådan sikrer du din guitar

Den nemmeste (og billigste) måde at sikre din guitar på er ved at bruge de såkaldte humidipacks. De fåes i mange afskygninger og kvaliteter. I Akustikken bruger vi 2-vejs humidipacks fra Boveda. De er, efter vores mening, markedets bedste når man sammenligner pris, kvalitet og holdbarhed. Derudover er de lette at bruge, da Bovedas løsning både kan optage og frigive fugt alt efter behov.

I praksis betyder det, at du ikke skal gøre andet, end at opbevare et par humidipacks i kassen sammen med din guitar. På den måde sørger Bovedas smarte 2-vejssystem for at din guitarkasse altid har den rette relative luftfugtighed.

Bovedas Humidipacks er en nem og billig måde at sikre din guitar mod udtørring

Det kan du gøre når skaden er sket

Du skal hurtigst muligt opnå korrekt luftfugtighed. Hvis problemet skyldes udtørring vil vores anbefaling være at købe et sæt 72% (RH) Boveda Humidipacks og lægge dem ned i din guitarkasse sammen med guitaren. Når den akutte udtørring er overstået skal der skiftes til humidipacks med en RH på 49%. Skyldes problemet for meget fugt er fremgangsmåden den samme – dog med 49% (RH) Boveda Humidipacks fra starten.

Hvis der er synlige revner eller guitaren har slået sig, skal du forbi en af vores værksteder. Så har vi mulighed for at vurdere omfanget af skaderne, og vejlede dig bedst muligt.

Ingen garanti ved udtørring

Opbevaring af din guitar er dit eget ansvar. Du er derfor ikke dækket af garantien hvis der er bøvl med fugten. Blot endnu en af mange årsager til holde godt øje med luftfugtigheden.

Relativ vs. absolut luftfugtighed

Luftfugtighed er basalt set et udtryk for hvor meget vanddamp luften omkring os indeholder. Luftfugtighed kan måles på to måder; Relativ luftfugtighed og absolut luftfugtighed.

Absolut luftfugtighed (AH): Absolut luftfugtighed angiver massen af vanddamp i en given mængde luft. Den måles typisk i g/m³ (gram pr. kubikmeter)

Relativ luftfugtighed (RH): Relativ luftfugtighed er forholdet mellem den aktuelle mængde vanddamp og den maksimale mængde vanddamp, som opnås ved kondensering, hvilket afhænger af temperatur og tryk. Relativ luftfugtighed udtrykkes normalt i procent med værdier fra 0% til 100%.